Asbestinventarisatie bij EPCertified
Wat is asbest?
Asbest is niet enkel een product, maar ook een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest stond lange tijd bekend vanwege een aantal goede eigenschappen: sterk, slijtvast, bestand tegen basen en hoge temperaturen. Daarnaast was het goedkoop. In het verleden werd asbest dan ook met of zonder een bindmiddel (cement, karton, lijm of gips) verwerkt tot een grote variatie aan producten. Gebleken is echter dat door diverse invloeden aantasting van het bindmiddel plaatsvindt. Soms vergaat het bindmiddel helemaal. Hierdoor komt het asbest vrij, wat grote risico's voor de gezondheid met zich mee kan brengen.
Het gevaar van asbest
Asbest levert een gevaar op voor de gezondheid als het in losse delen wordt ingeademd. De minuscule vezels dringen diep door in de longen en kunnen daar kanker veroorzaken. De tijd tussen het inademen en kanker kan jaren bedragen. Het is dan ook zaak niet blootgesteld te worden aan asbest en asbesthoudende producten op een verantwoorde manier te laten verwijderen.
Asbestinventarisatie
De asbestinventaris is een oplijsting van de aanwezige asbestmaterialen in een gebouw of een werkzone. Het wordt opgemaakt na een inspectie van de materialen en gebouwonderdelen die mogelijk asbest bevatten. Voor elk materiaal of gebouwonderdeel waar asbest in zit, geeft de asbestinventaris advies om het asbest veilig te beheren of te verwijderen. Er zijn twee soorten inventarissen:
- Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt.
- Een niet-destructieve asbestinventaris of visuele inventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw.
Wat is een asbestattest?
Een asbestattest wordt in Vlaanderen door de OVAM afgeleverd. Een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie maakt een asbestinventaris op en registreert de vaststellingen registeren in een centrale databankapplicatie van de OVAM. Op basis van deze registratie, levert de OVAM een asbestattest af. Het vormt een automatisch, uniek rapport van de asbestinventarisgegevens van een gebouwinspectie.
Wanneer is een asbestattest nodig?
Werd uw gebouw of woning gebouwd voor 2001? Dan moet u vanaf 23 november 2022 bij de verkoop van het gebouw of de woning over een geldig asbestattest beschikken. Ook als er geen werknemers tewerkgesteld zijn. Op die manier weet de koper waar in het gebouw asbest aanwezig is en kan hij hier correct mee omgaan. Vanaf 2032 is iedere gebouweigenaar verplicht om een asbestattest te bezitten.
Die verplichting vloeit voort uit het actieplan Asbestafbouw van de Vlaamse Regering. Een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie zal de asbestinventaris opstellen en registreren in een centrale databank van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Zelf zult u het attest kunnen raadplegen via de woningpas.