Een EPC in heel Vlaanderen
Een EPC via EPCertified uit Antwerpen
Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een vereiste uit de Europese Richtlijn Energie Prestatie van Gebouwen. Het is een beoordeling van de energieprestatie van een gebouw met daaraan gekoppeld een advies. De medewerkers van EPCertified zijn gecertificeerd in het uitvoeren van beoordelingen en advisering.
Wat is een EPC?
Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid van een wooneenheid weergegeven door middel van een EPC-label. Dit label gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score). Dit wordt aangegeven op een energieprestatiecertificaat (EPC). Op dit certificaat staat ook de energiescore van de wooneenheid in kWh/(m² jaar). Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de wooneenheid is. In hetzelfde EPC staan ook adviezen hoe de wooneenheid (nog) energiezuiniger gemaakt kan worden. Het EPC legt echter geen eisen op aan de wooneenheid.
Wanneer is een EPC nodig?
- Het Energiedecreet van 8 mei 2009 en het Energiebesluit van 19 november 2010 leggen vast dat bij notariële overdracht in volle eigendom en bij verhuur van bestaande gebouwen een energieprestatiecertificaat (EPC) vereist is.
- Per wooneenheid moet een EPC opgemaakt worden. Een wooneenheid kan een appartement zijn, maar ook een eengezinswoning of een collectief woongebouw. Bij residentiële gebouwen en eenheden geldt er een EPC-plicht voor volgende situaties:
- Bij verkoop van residentiële eenheid
- Bij vestiging van een opstalrecht of erfpacht
- Bij verhuur
- In andere gevallen dan de drie bovengenoemde, geldt er geen EPC-plicht voor residentiële eenheden en gebouwen.
- Ook bij overdracht zonder publiciteit is sinds 1 april 2022 een EPC verplicht en dit EPC moet beschikken over een energielabel en is dus opgemaakt vanaf 2019.
- Enkel residentiële gebouwen die door de burgemeester ongeschikt of onbewoonbaar verklaard zijn, zijn vrijgesteld van de EPC-plicht bij verkoop.
Niet zeker of een EPC vereist is? Raadpleeg de EPC-wegwijzer. Via enkele vragen weet u of een EPC nodig is.
Wenst u nog meer gedetailleerde informatie over alles wat betreft EPC? Klik dan hier om naar de pagina te gaan van de Vlaamse Overheid.
De wetgeving omtrent EPC
Een EPC wordt opgemaakt per individuele wooneenheid die beschikt over de nodige woonvoorzieningen om autonoom te kunnen functioneren, zoals een woonruimte, een eigen toilet, een eigen bad of douche, een eigen keuken of kitchenette
en een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte.
Een EPC moet worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A.
Een EPC is in principe 10 jaar geldig, maar vervalt als
de gebouweenheid van bestemming verandert, bijvoorbeeld van wonen naar winkel, restaurant of kantoor of omgekeerd; of
een nieuw EPC is ingediend.
U hebt een EPC of een geldig EPC Bouw altijd nodig als u een wooneenheid te koop of te huur aanbiedt. Sinds 2022 kunt u bij verkoop enkel nog EPC’s gebruiken die zijn opgemaakt na 2019. Dit nieuwe EPC moet reeds aanwezig zijn bij het te koop aanbieden.
De aanstiplijst
Op 'de aanstiplijst van de te verzamelen documenten voor de opmaak van een EPC' wordt aangeduid welke documenten u hebt aangeleverd aan de energiedeskundige. Door deze lijst te ondertekenen worden discussies later vermeden. De energiedeskundige houdt de ingevulde en ondertekende aanstiplijst bij in zijn projectdossier.
Voorbereiding van de keuring
1. Vraag de keuring aan.
Via onze website
kan je snel en eenvoudig een afspraak maken met een gecertificeerde energiedeskundige.
2. Verzamel de juiste documenten.
Dit gaat om technische informatie over de woning, zoals de bouwplannen, subsidieaanvragen, facturen, lastenboeken. (zie
aanstiplijst)
3. Maak het pand vrij.
Zorg ervoor dat alle ruimten makkelijk toegankelijk zijn.
Wat gebeurt er tijdens de keuring?
Zo gaat het bezoek in zijn werk:
1. Opmeten van de woning
De buitenafmetingen van het pand inclusief de ramen en deuren worden opgemeten. (tenzij er gedetailleerde bouwplannen aanwezig zijn)
2. Het controleren van een aantal vaste elementen.
Dat zijn bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie, de ventilatie, de isolatie en de installatie voor het sanitair warm water.
3. Het verwerken van de gegevens en het opstellen van het EPC-certificaat.
Dit gebeurt na de keuring in de officiële certificatiesoftware.